Użytkowników online: 19
kulinaria
« Powrót  

Pizza

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2.5 szklanek
drożdże 5 dekagramów
jajko 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
woda gazowana 0.5 szklanek
mleko 0.5 szklanek
wędlina według uznania
cebula 2 sztuk
przecier pomidorowy według uznania
pieprz według uznania
pieczarka 10 dekagramów
ogórek kiszony 2 sztuk
pomidor 2 sztuk
ogórek 2 sztuk
papryka 1 sztuk
ser 0.5 kilogramów
papryka ostra według uznania
majeranek według uznania
bazylia według uznania
tymianek według uznania

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta: Drożdże rozprowadzić w talerzu z cukrem, łyżką mąki i odrobiną mleka.Odłożyć w ciepłe miejsce. W międzyczasie wsypać do miski pozostałą mąkę, sól, wbić jajko (całe), wlać olej oraz wodę wymieszaną z pozostałym mlekiem i wszystko razem połączyć. Na koniec dodać odstawione wcześniej drożdże i wymieszać razem. Posmarować formę tłuszczem (1 łyżkę oleju rozprowadzić na dużej blasze serwetką papierową). Na tak przygotowaną blachę wyłozyć ciasto tak, aby przykryło całe naczynie. Odstawić w ciepłe miejsce.Przygotowanie farszu: Wędliny, ogórki kiszone i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Jeżeli dodajemy pieczarki to pokroić je w plasterki. Wrzucić przecier pomidorowy, posypać solą i pieprzem, dodać przyprawy i wymieszać razem. Sprawdzić jak smakuje i ewentualnie dosmaczyc. Ułożyć wszystko delikatnie na cieście, które powinno już być nieco wyrośnięte.Na wierzchu położyć pokrojone w plasterki świeże pomidory na przemian z ogórkami. Odrobinę posolić i posypać pieprzem. Na wierzchu ułożyć ser, tak aby przykrywał całą potrawę.Wszystko włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu około 40 minut. Jak ser na wierzchu zrobi się złocisty, a ciasto będzie dobrze upieczone (sprawdzamy patykiem do szaszłyków, ciasto nie może do niego przylegać), wyjmujemy z piekarnika i kroimy na porcje. Podajemy z różnymi sosami (najlepsze są pikantne). Smacznego

Uwagi:

Można zrobić taką samą pizzę w wersji wegetariańskiej, z samymi tylko pieczarkami i cebulą, lub w wersji dla mięsożerców - bez pieczarek i warzywek.wędlina najlepiej mieszana; resztki szynki, trwałych wędlin, wędzonych, salami, parówki jednym słowem mieszanka

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: anna

Data: 2009-12-31

do kitu

Autor: Agna

Data: 2007-12-03

nika, nie musisz robić tak jak w przepisie, możesz delikatnie go zmodyfikować a dodatków to użyć takich jakie lubisz..w kuchni nie ma to jak eksperymenty :)

Autor: nika

Data: 2007-01-05

o fuuuuu to jest nie smaczn e fu ochyda

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER