Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Czy szpinak rzeczywiście jest taki zdrowy

Opis:

Czy szpinak rzeczywiście jest taki zdrowy?


 Tak! Pomimo tego, że przed długi czas uważano pomyłkowo szpinak za bardzo bogate źródło żelaza, nic nie traci on na wartości. Szpinak to dobre źródło kwasu foliowego, którego spożycie zalecane jest kobietom w ciąży, gdyż zapobiega rozszczepowi kręgosłupa u potomstwa. Szpinak jest dobrym źródłem potasu, uznawanego przez lekarzy za ważny makroelement regulujący ciśnienie krwi. Szpinak to także dużo karotenoidów, a w tym beta karotenu, który organizm zamienia na witaminę A. Jest on również bogatym źródłem luteiny, barwnika karotenoidowego, cechującego się właściwościami przeciwutleniającymi. Warto więc, aby ta potrawa częściej gościła na naszych stołach. 

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER