Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Czy lepiej jeść chrupkie pieczywo od zwykłego

Opis:

Czy lepiej jeść chrupkie pieczywo od zwykłego?


 Pieczywo chrupkie ma niewątpliwie wiele zalet. Jest bardzo popularne wśród osób, które się odchudzają, ze względu na obniżoną wartość energetyczną. 2 kawałki pieczywa chrupkiego dostarczają 60 kcal energii - co odpowiada kromce chleba pełnoziarnistego. Jego dodatkową zaletą jest wysoka zawartość błonnika - około 2 g w jednej kromce. Większość pieczywa chrupkiego wypiekana jest z mąki pszennej, żytniej lub mieszanek. Niestety taki rodzaj pieczywa pozbawiony jest w dużej mierze witamin i składników mineralnych, dlatego wartości odżywcze z punktu widzenia kompozycji zbilansowanej diety są minimalne. Najlepsze jak do tej pory jest jednak pieczywo wielozbożowe a najlepiej spożywać pieczywo żytnie razowe wytwarzane na naturalnym zakwasie. Taki rodzaj pieczywa zawiera wiele związków mineralnych oraz witamin.

 

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: vipek

Data: 2009-11-02

chrupkie pieczywo jest lepsze na przekaske

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER