Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Czy frytek nie należy jeść tylko z powodu wysokiej

Opis:

Czy frytek nie należy jeść tylko z powodu wysokiej wartości kalorycznej?


 Nie! Jest o wiele większy powód niespożywania frytek niż ich wysoka kaloryczność. Sposób przyrządzania frytek wiąże się z ich smażeniem na głębokim tłuszczu i w wysokiej temperaturze. Wysoka temperatura prowadzi do utleniania tłuszczu, który zamiast działania korzystnego ma negatywne - wytwarza w organizmie szkodliwe wolne rodniki. Ten rodzaj tłuszczów powoduje również odkładanie się płytki miażdżycowej oraz cholesterolu. Istnieje także inne niebezpieczeństwo. U większości ludzi występuje niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych: Omega 6 i Omega 3 (zwłaszcza Omega 3). Tłuszcz zawarty we frytkach uniemożliwia wykorzystanie tej niewielkiej ilości tłuszczów niezbędnych, nawet w momencie, kiedy spożywany rybę razem z frytkami. Dodatkowym czynnikiem przemawiającym za zminimalizowaniem ilości spożywanych frytek jest to, że jeśli zaopatrujemy się we frytki w smażalni, musimy zdać sobie sprawę z tego, że tłuszcz ten jest używany wielokrotnie do smażenia, co jeszcze pogarsza jego właściwości zdrowotne.


 

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: edl26

Data: 2008-12-10

hmm a gotowe frytki które pieczemy bez tłuszczu czy też są takie niezdrowe??

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER