Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Czy czerwone wino zapobiega zawałowi

Opis:

Tradycyjne toasty wznoszone na zdrowie rzeczywiście służą zdrowiu. Zwłaszcza gdy wybierasz czerwone wino - niezbędny składnik diety śródziemnomorskiej, uchodzącej za bardzo zdrową. Wino powoduje, że we krwi zwiększa się poziom "dobrego" cholesterolu, chroniącego tętnice. Po wypiciu kieliszka wina rozszerzają się naczynia krwionośne, dzięki czemu organizm jest lepiej dotleniony i odżywiony. Uspokaja się także system nerwowy. Zawarty w winie kwas elagowy jest silnym związkiem przeciwrakowym. A flawonoidy - roślinne substancje ochronne - blokują wolne rodniki - agresywne cząsteczki, które uszkadzają komórki, powodując starzenie się organizmu oraz różne choroby – między innymi raka.
Rada:
Kieliszek czerwonego wina dziennie wydłuża życie, zmniejszając zagrożenie zawałem o 50 procent.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER