Użytkowników online: 44
kulinaria
« Powrót  

Mus morelowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
morele 50 dekagramów
cukier 1 szklanek
jajko 3 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
wiśnia kandyzowana według uznania
wafelki według uznania
mąka kukurydziana 1 szklanek

Wykonanie:

Morele osączyć z zalewy, przekroić na połówki. Zagotować 1 szklanki zalewy z dodatkiem soku z cytryny i cukru do smaku. Dodać morele, chwilę ostudzić, zmiksować na gładką masę. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z połową cukru. W szklance wody lub kompotu rozmieszać mąkę, dodać do żółtek. Włożyć morele, wymieszać, przełożyć do rondelka. Rondelek postawić na małym ogniu i stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia. Białka ubić na sztywną pianę, wlać gorący mus. Wymieszać, przełożyć do salaterki, schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić z resztą cukru, wymieszać z musem. Gotowy deser nałożyć do pucharków, udekorować kandyzowanymi wiśniami, wafelkami

Uwagi:

morele z puszki, mąka ziemniaczana lub kukurydziana


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER