Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Mus czekoladowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
białko 2 sztuk
sól według uznania
cukier 2 łyżek stołowych
śmietana kremówka 100 gramów
kuwertura gorzka 100 gramów
wiórki czekoladowe według uznania
truskawka 8 sztuk
liscie mięty według uznania
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Białko ubijać na pianę dodając szczyptę soli. Dodać łyżkę cukru i dalej ubijać, aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Wstawić do lodówki. Śmietanę z resztą cukru ubić na sztywno i też wstawić do lodówki. Kuwerturę rozdrobnić i rozpuścić w kapieli wodnej, następnie wstawić do naczynia z zimną wodą i mieszając nieco ostudzić. W dużej misce umieścić najpierw pianę z białek a potem bitą śmietanę. Delikatnie połączyć. Dodać schłodzoną czekoladę i starannie wymieszać. Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie i wyciąć nią z musu kulki, po dwie na każdą porcję. Udekorować listkami mięty, wiórkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Posypać cukrem pudrem.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER