Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Maliny w cieście ryżowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mleko 200 mililitrów
mąka 7 łyżek stołowych
jajko 3 sztuk
masło 5 łyżek stołowych
ryż 5 łyżek stołowych
sok z czerwonych pomarańczy 200 mililitrów
cukier 1 łyżek stołowych
malina 50 dekagramów
cukier puder 1 łyżek stołowych
sól według uznania
likier pomarańczowy 30 mililitrów

Wykonanie:

Mleko utrzeć z mąką, jajkami, 4 łyżkami stopionego masła i szczyptą soli. Ciasto odstawić na 30 minut, aż napęcznieje. Ugotować ryż, ostudzić i dodać do ciasta. W rondelku podgrzać sok pomarańczowy. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z likierem oraz cukrem, wlać do gorącego soku. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Resztę masła stopić, smarować nim patelnię. Wlewać porcje ciasta. Usmażyć 8-12 cienkich placków. Odłożyć kilkanaście malin, pozostałe rozsypać na plackach i zwinąć w rulony. Na talerze wlać po 3-4 łyżki sosu, obok ułożyć po 2-3 ruloniki. Posypać je cukrem pudrem, udekorować odłożonymi malinami.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER