Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Deser malinowo jagodowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mleko 750 mililitrów
żółtko 9 sztuk
cukier 350 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
jagody czarne 400 gramów
malina 400 gramów
żelatyna 10 łyżek deserowych
śmietana 1 litrów
biszkopty 200 gramów

Wykonanie:

Żółtka ubić z 150 g cukru i cukrem waniliowym. Mieszając, wlewać wrzące mleko. Podgrzać. Masę przecedzić, podzielić na 3 części. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach wody, ostudzić, podzielić na 3 porcje. 125 g cukru zagotować ze 125 ml wody. Syrop ostudzić i podzielić na 2 części. Jedną część wymieszać ze zmiksowanymi jagodami, drugą - z malinami. Każdy z owocowych musów wymieszać z jedną częścią jajecznej masy i dodać po porcji żelatyny. Ostatnią porcję połączyć z pozostałym jajecznym kremem. Śmietanę ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Odłożyć 3 łyżki. Resztę podzielić na 3 części i dodać do każdego kremu. Wstawić do lodówki. Wokół brzegu wyłożonej folią tortownicy nałożyć warstwę bitej śmietany i powkładać w nią biszkopty, przycięte to 2/3 wysokości. Spód posypać resztą pokruszonych biszkoptów. Zastygające kremy lekko wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić na 6 godzin do lodówki.

Uwagi:

biszkopty podłużne


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER