Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Królik duszony z grzybami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
comber z królika 80 dekagramów
czosnek 3 sztuk
sok z cytryny według uznania
grzyb 20 dekagramów
cebula 20 dekagramów
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki 4 łyżek stołowych

Wykonanie:

Mięso królika umyć, pokrajać na porcje. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z dwiema łyżkami soku cytrynowego. Mieszaniną natrzeć porcje królika, ułożyć w misce, przykryć, postawić w lodówce do następnego dnia. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, posolić, wsypać na patelnię i ogrzewać mieszając na małym ogniu, aż zmięknie i zacznie żółknąć. Grzyby oczyścić, z kapeluszy maślaków zdjąć skórkę, umyć, osuszyć, drobno poszatkować, wymieszać z cebulą. Porcje królika ułożyć w rondlu przekładając grzybami z cebulą i oprószając solą i pieprzem. Skropić wodą. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, sprawdzić smak, ewentualnie dodać nieco soli i pieprzu i wymieszać z posiekaną pietruszką. Wyłożyć na ogrzany półmisek. Podawać z ziemniakami z wody (1-2 na porcję) i z surówkami.

Uwagi:

Grzyby: prawdziwki, koźlarze, maślaki; natka pietruszki posiekana

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER