Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Grzyby duszone z jajkiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
grzyb 2 kilogramów
cebula 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
jajko 2 sztuk

Wykonanie:

1. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Wrzucić na wrzątek, gotować 5 min. i odlać na sito, przelać gorącą wodą.
2. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić grzyby. Podlać wodą do połowy wysokości.
3. Cebulę pokroić w półtalarki i wrzucić do grzybów.
4. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły i ewentualnie uzupełnić wodę. Wsypać sól i pieprz.
5. Po 30 min. duszenia wbić jajka, szybko rozmieszać i ledwo się zetną, zdjąć z ognia. Grzyby przed wbiciem jajek nie mogą być zbyt rzadkie. Podawać z gotowanymi ziemniakami z wody.

Uwagi:

grzyby: borowiki, koźlarze, podgrzybki, maślaki, kurki i gąski, im większy wybór tym smaczniej


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: onola

Data: 2009-04-09

i wszystko posypane koperkiem:)

Autor: czarna_hanka

Data: 2009-04-03

Polecam ten przepis! Sama stosuję go od dawna! Świetnym dodatkiem do tego zestawu jest podsmażona kiełbaska!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER