Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Smardze faszerowane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
smardz 20 dekagramów
boczek wędzony 20 dekagramów
wątroba wieprzowa 10 dekagramów
cebula 1 sztuk
rogalik 1 sztuk
mleko według uznania
jajko 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
majeranek według uznania
bułka tarta według uznania
olej słonecznikowy 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Po oczyszczeniu grzybów należy odciąć trzony aby przygotować kapelusze do faszerowania.
Farsz przygotowujemy w ten sposób, że wędzonkę, cebulę i wątróbkę mielemy na maszynce. Do powstałej masy dodajemy namoczony w mleku rogalik (wekę), sól, pieprz i majeranek i wszystko dobrze wymieszamy. Farszem napełniamy smardze. Jeżeli zostanie troche farszu, można dodać do niego tartej bułki i po wymieszaniu uformować coś na kształt kotletów mielonych.
Smardze i ewentualne "kotlety" układamy w brytfannie i podlejemy olejem. Następnie zapiekamy w piekarniku. Potrawę można podać z ziemniakami z dodatkiem ostrej sałatki warzywnej.

Uwagi:

1 rogalik ( niesłodki) albo odpowiedni kawałek weki, olej słonecznikowy lub sojowy


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER