Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Naleśniki w sosie pieczarkowo-serowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka pszenna razowa według uznania
mleko 0.5 litrów
oliwa według uznania
sól według uznania
jajko 1 sztuk
pieczarka 40 dekagramów
pieprz ziołowy według uznania
papryka według uznania
mąka 1 łyżek deserowych
śmietana 2 łyżek stołowych
ser żółty starty według uznania

Wykonanie:

Dobrze wypłukane pieczarki, pokroić w plastry, namoczyć i gotować, aż puszczą soki. W międzyczasie zrobić ciasto na naleśniki: pół litra mleka, mąka pszenna, trochę razowej, szczypta soli, parę kropel oliwy, jajko. Smażymy na dużej patelni, dolewając kroplę oliwy przed każdym smażeniem. Naleśniki układamy w półkola i przykrywamy pokrywą żaroodporną. Powracamy do pieczarek. Zagotowane odsączamy i smażymy w oliwie, dodajemy pieprz ziołowy, szczyptę papryki. Po 15 minutach powoli dodajemy łyżeczkę mąki rozcieńczonej w 1/3 szklanki ciepłej wody. Mieszamy a po kolejnych 5 minutach dodajemy 2 łyżki 0,5% śmietany. Konsystencję mieszamy do momentu, gdy uzyska jasno brązowy kolor, po czym polewamy nią naleśniki. Wszystko posypujemy wcześniej startym na grubo serem żółtym (parmezan lub gouda).

Uwagi:

śmietana 0.5%


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER