Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Placki ziemniaczane z grzybami i makiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniak 1 kilogramów
grzyb 20 dekagramów
jajka 2 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
cebula 1 sztuk
czosnek 2 sztuk
śmietana kwaśna 2 łyżek stołowych
mąka 0.5 szklanek
mak 0.5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
olej według uznania
kminek 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

Grzyby/ mrożone / lub świeże drobniutko pokroić i usmażyć na masełku .
Żółtka oddzielić od białka - białko ubić z łyżeczką cukru na tęgą pianę. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce razem z cebulą, czosnek rozetrzeć ze solą dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać kolejno: śmietanę, żółtka, mak, pieprz, sól, kminek i mąkę .
Wymieszać na jednolitą masę i na samym końcu dodać ubitą pianę z białek. Smażyć placuszki na oleju z obydwu stron na rumiany kolor.
Podawać ze śmietaną na słono lub słodko według uznania. Polecam również na zimno pokrojone w plasterki 2/4 cm jako zakąska do piwa.

Uwagi:

Składnikami tak manipulować aby postała tęga masa, ponieważ śmietany bywają różne i ziemniaki też - mniej lub bardziej wodniste.

mak prosto z torebki


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER