Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Makowiec cytrynowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 30 dekagramów
cukier 30 dekagramów
masło 18 dekagramów
jajko 9 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mak 30 dekagramów
cukier puder 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
olejek migdałowy 1 sztuk

Wykonanie:

Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka (3 jajka) z cukrem, dodać aromaty, pianę ubitą z białek i lekko wymieszać. Utrzeć masło z cukrem i 6 żółtkami do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę. Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: infinity

Data: 2012-05-12

przepis na cukierkowa jajecznice makowa ?

Autor: daniek

Data: 2009-04-09

ten pszepis to guwno prawda. nie udaje sie i nic nie wychodi a z zawodu jestem kucharzem

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER