Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Kulajda

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
grzyb 1 kilogramów
ziemniak 4 sztuk
cebula 2 sztuk
mąka 0.5 szklanek
przyprawy według uznania
śmietana 3 łyżek stołowych
jajko na twardo według uznania

Wykonanie:

Kulajdę przygotowuje się tradycyjnie z podgrzybków brunatnych ale można użyć także innych grzybów świeżych albo suszonych. Suszone grzyby należy oczywiście wcześniej namoczyć w wodzie.
W naczyniu (garnku) podsmażamy na maśle pokrojoną drobno cebulę. Kiedy cebula się zeszkli zalewamy wodą, dodajemy grzyby, sól do smaku, szczyptę kminku a także przyprawy korzenne w płóciennym woreczku (pieprz ziarnisty, listek bobkowy, ziele angielskie), pokrojone na plasterki lub słupki obrane wcześniej ziemniaki i kostkę rosołową. Po zakończeniu gotowania woreczek z przyprawami należy wyjąć. Zanim ziemniaki całkowicie zmiękną potrawę zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnym mleku, gotujemy jeszcze 10 minut a na końcu dodajemy kwaśnej śmietany. Kulajdę podaje się najczęściej z jajkami, które mogą być ugotowane na twardo lub wbite bezpośrednio do zupy. Przed podaniem należy zupę doprawić niewielką ilością octu a na talerz położyć szczyptę posiekanego koperku. Można też dodać nieco bitej śmietany.

Uwagi:

kilo świeżych lub 10 dkg suszonych grzybów;  przyprawy: sól, kminek, ziele angielskie, listek bobkowy, pieprz ziarnisty; jajka gotowane (przynajmniej po jednym na talerz)


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER