Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Śledzie z grzybami po litewsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
matiasy 0.5 kilogramów
grzyby suszone 2 sztuk
cebula 3 sztuk
pieprz mielony według uznania
papryka ostra według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie i następne pół godziny w mleku. Osuszyć i pokroić w poprzeczne paski szerokości ok. 2 cm. W tym samym czasie namoczyć grzyby. Cebule pokroić w talarki i zeszklić na rozgrzanym oleju, wyjąć, na pozostałym po smażeniu tłuszczu udusić grzyby, przyprawiając je solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną przyprawy Maggi w płynie. Grzyby wystudzić i wymieszać w salaterce ze śledziami i cebulą, dodać ostrej papryki według upodobania. Całość zalać olejem i wstawić na noc do lodówki.Sposób podania: Na zimno, jako przekąska, z dodatkiem pieczywa. Potrawa jest najlepsza na drugi, trzeci dzień.

Uwagi:

grzyby suszone najlepiej prawdziwki

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER