Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Smażona flądra

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
flądra 4 sztuk
ziemniak 75 dekagramów
boczek wędzony 10 dekagramów
olej 4 łyżek stołowych
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
mąka według uznania
sól według uznania
pieprz biały według uznania
cytrna w plasterkach według uznania
natka pietruszki według uznania

Wykonanie:

Ziemniaki cienko obrać, umyć gotować 15-20 minut w osolonej wodzie. Flądry umyć, osuszyć i skropić sokiem cytryny. Posypać solą i białym pieprzem, odłożyć na kilkanaście minut. Wędzony boczek pokroić w cienkie paski, wysmażyć bez tłuszczu. Opanierować rybę w mące. Smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Odłożyć w ciepłe miejsce, żeby nie ostygły. Ziemniaki osączyć, przelać zimną wodą i ponownie osączyć. Wrzucić razem ze skwarkami na tłuszcz pozostały po smażeniu ryby. Umytą, osuszoną i pokrojoną natkę wrzucić do ziemniaków. Flądry i ziemniaki przełożyć na talerze. Udekorować plasterkami cytryny.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: tadeusz

Data: 2010-10-16

do kitu taki przepis. ile minut trzeba smażyć rybę???????

Autor: DRONEK

Data: 2010-02-18

morze nie jest zbyt dietetyczne ale może wypróbuje mam w zamrażarce 2 flądry

Autor: e

Data: 2008-12-21

no właśnie! też chcę wiedzieć...

Autor: monika

Data: 2008-10-24

ale jak oczyszczać flądrę ????

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER