Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Sernik wiedeński

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 65 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
twaróg 1 kilogramów
jajko 12 sztuk
migdały 60 gramów
rodzynki 60 gramów
cukier 400 gramów
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
masło 300 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
zapach migdałowy 1 sztuk
zapach waniliowy 1 sztuk

Wykonanie:

Ser zemleć dwukrotnie. Przygotować bakalie: migdały należy sparzyć, obrać ze skórki i bardzo drobno posiekać, rodzynki wypłukać i zostawić na sicie. Zetrzeć skórkę z cytryny. Migdały dodać do twarogu. Wybić jajka do miseczki, osobno żółtka i białka. Do żółtek dodać cukier i ucierać do białości. Połączyć z twarogiem, skórką z cytryny, rodzynkami oraz mąką ziemniaczaną. Dodać miękkie masło, cukier waniliowy, zapachy: waniliowy i migdałowy. Ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Tortownicę natrzeć masłem, posypać tartą bułką i przełożyć ciasto. piekarnik nagrzać do 170 st. Piec 50-60 minut. Można polać roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.

Uwagi:

tłusty twaróg


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-30

Nie przepadam za sernikami ale ten jest wyjątkowo wyśmienity

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER