Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Francuska zapiekanka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
chleb czerstwy 1 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
oliwa 4 łyżek stołowych
oregano 1 łyżek stołowych
cukinia 1 sztuk
bakłażan 1 sztuk
pomidor 4 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
papryka żółta 1 sztuk
bazylia 0.5 pęczek
sól według uznania
pieprz według uznania
parmezan 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem, dodać chleb i oregano, zrumienić.W formie układać przygotowane warzywa tak,, by na wierzchu znalazła się papryka - skórką do góry. Każdą ułożoną warstwę posypywać solą, pieprzem, bazylią, chlebem (1/3 chleba odłożyć) i parmezanem. Zapiekankę przykryć folią aluminiową i zapiekać 45 min. w temp.200`C. Na 10 min przed końcem pieczenia zdjąć folię, posypać potrawę resztą chleba i sera. Gotową udekorować bazylią.

Uwagi:

1 kromka chleba - czerstwa - zmiażdżyć lub zmielić, cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać, cukinię pokroić w plastry, bakłażan pokroić w plastry, posolić, po 10 min. opłukać, osuszyć, pomidory pokroić w plastry, papryki pokroić w szerokie płaty, bazylię posiekać


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: monpol6

Data: 2009-04-07

można spróbować

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER