Użytkowników online: 25
kulinaria
« Powrót  

Zrazy wołowe z musztardą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wołowina zrazowa 60 dekagramów
korniszon 5 dekagramów
musztarda 2 łyżek stołowych
cebula 30 dekagramów
śmietana 0.25 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
przyprawy 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w plastry, zbić tłuczkiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półkrążki. Jedną cebulę razem z korniszonami posiekać jak najdrobniej i wymieszać z musztardą, przyprawić solą i pieprzem. Przygotowaną mieszaninę nakładać równomiernie na płaty mięsa, zwinąć w ścisłe ruloniki. Ruloniki można spiąć, np. wykałaczkami, lub obwiązać bawełnianą nitką, zabieg ten jednak nie jest konieczny. Przygotowane zrazy lekko obrumienić na patelni do smażenia bez tłuszczu, przełożyć do rondla, obsypując cebulą, oprószyć solą i pieprzem, dodać trochę wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewając wrzącą wodą. Do miękkiego mięsa dodać śmietankę. Zagotować, sprawdzić smak sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, polać sosem, posypać ziołami, podawać z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 szt. na porcję) i z surówkami.

Uwagi:

przyprawy: 2 łyżki umytych posiekanych liści roślin przyprawowych (szałwia, pietruszka, bazylia); śmietana 9%


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: gienekrozpustny

Data: 2010-01-28

pychotka

Autor: jarrow

Data: 2009-10-24

Bardzo przyjemny przepis, co prawda jest to wersja dla początkującego kucharza ale od czegoś trzeba zacząć.

Autor: bASIULKA

Data: 2009-10-03

super!!!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER