Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Ragout wołowe z ziołami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wołowina 80 dekagramów
cebula 10 dekagramów
czosnek 3 ząbki
przyprawy 4 łyżek stołowych
koncentrat pomidorowy 5 dekagramów
sos sojowy 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
papryka ostra według uznania
natka pietruszki 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, natrzeć roztartym z solą czosnkiem i lekko obrumienić na patelni do smażenia bez tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać wrzącą wodą, oprószyć papryką. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, dodać do duszącego się mięsa. Po 1 godz. duszenia dodać posiekane zioła (w braku świeżych dodać 2 łyżki suszonych, rozkruszonych), udusić do miękkości. Do miękkiego mięsa dodać koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Przyprawić solą i pieprzem i zagotować. Wyłożyć na ogrzany półmisek. Podawać z dodatkiem ziemniaków pure (1-11/2 łyżki na porcję) i z surówkami.

Uwagi:

Przyprawy: drobno posiekanych świeżych liści roślin przyprawowych (szałwia, majeranek, estragon, bazylia, hyzop); 2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki z selerem naciowym;  wołowina (chuda karkówka)


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER