Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Pulpety wołowe w sosie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wołowina 60 dekagramów
kajzerka 1 sztuk
tłuszcz 2 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana 0.5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Mięso dwukrotnie zemleć w maszynce, cebulę drobno posiekać i przesmażyć w odrobinie tłuszczu. Wymieszać mięso z cebulą, dodać trochę wody, posolić, popieprzyć. Formować niewielkie pulpety (wielkości orzecha włoskiego), obtaczać w mące i obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron w rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.15 min. Sos podprawić śmietaną. Podawać z purée ziemniaczanym i sałatką z kwaszonych ogórków.

Uwagi:

tłusz - smalec, margaryna lub olej


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Kasia i Tomek

Data: 2009-05-02

Chyba autor zapomnial wspomniec o kajzerce wymienionej w skladnikach. Trzeba ja namoczyc i dodac do miesa mielonego tak, jak przy zwyklych kotletach? :)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER