Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Kotleciki cielęce gotowane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cielęcina 40 dekagramów
białko 1 sztuk
natka pietruszki 4 łyżek stołowych
sól 1 sztuk
warzywo 50 dekagramów
czosnek 2 ząbki

Wykonanie:

Mięso umyć, oczyścić z błon i ścięgien zemleć dwukrotnie w maszynce. Do masy mięsnej dodać białko i 2i 3 ilości posiekanej pietruszki oraz 4-5 łyżek zimnej wody. Wyrobić masę starannie drewnianą łyżką lub robotem, wykorzystując przystawkę w kształcie litery S. Przyprawić solą. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować pod przykryciem 10-15 min. W tym czasie rękami zwilżonymi wodą uformować z masy mięsnej kule. Rozpłaszczyć na zwilżonej desce, kształtując okrągłe kotleciki. Włożyć do wrzącego wywaru dodać posiekany czosnek. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Ugotowane kotlety wyłożyć na półmisek, posypać pozostawioną pietruszką. Podawać z ziemniakami z wody (1-2 na porcję) i z warzywami gotowanymi (marchewka, groszek zielony, fasolka szparagowa).

Uwagi:

cielęcina bez kości (okrawki), natka pietruszki posiekana, warzywo: marchew, pietruszka, seler, cebula


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-30

Pycha!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER