Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Gulasz chiński

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 115 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
rozbratla 1.25 gramów
cebula 0.5 kilogramów
marchew 2 sztuk
anyż gwiazdkowaty 1 sztuk
anyż 0.5 łyżek deserowych
pieprz ziarnisty 0.5 łyżek deserowych
olej 4 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
imbir 1 łyżek deserowych
dymka 2 sztuk
sos sojowy 0.25 szklanek
wywar 4 szklanek
cukier 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0.25 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
woda 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych

Wykonanie:

Usunąć tłuszcz z mięsa, mięso pozostawić w jednym kawałku. Cebulę obrać (większe przeciąć na pół lub pokrajać w ćwiartki). Marchew pokrajać w grube plasterki, gotować min, odcedzić, osączyć, odstawić. Pieprz i anyż zawinąć w gazę (nie ciasno). Dwie łyżki oleju rozgrzać w garnku, wsypać cebulę, mieszając smażyć na złoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na talerz. Włożyć mięso, zrumienić z obu stron, przełożyć do cedzaka, przelać wrzątkiem, aby usunąć olej. Garnek wymyć, osuszyć, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek, imbir i cebul¦ dymkę, mieszając smażyć minutę. Wlać sos sojowy, wywar lub wodę, dodać cukier i wino, zagotować, włożyć mięso i zawiniątko z przyprawami, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć, gotować około 1 1/2 godz. lub do miękkości mięsa. Wybrać mięso, odstawię, zebrać tłuszcz z sosu, dodać cebulę i marchew, gotować na średnim ogniu 15 min. Powinna pozostać tylko szklanka sosu (w razie potrzeby gotować na dużym ogniu aż do wyparowania części płynu lub dodać gorącej wody). Mięso pokrajać w 3 cm kostkę, włożyć do garnka z warzywami, wlać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną, mieszając doprowadzić do zagotowania. Skropić olejem sezamowym. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ryżem, z dodatkiem zupy

Uwagi:

Rozbratla lub łopatka wołowa bez kości, małe cebula, anyż lub włoski koper, rozgniecione ziarenka pieprzu, roztarte ząbki czosnku, dymka pokrajane w 3 cm kawałki, wywar lub woda, wino lub wódka, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER