Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Wieprzowina z owocami liczi

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
karkówka 1 kilogramów
owoc liczi 2 szklanek
jajko 1 sztuk
olej 4.1 szklanek
mąka ziemniaczana według uznania
ząbek czosnku 1 sztuk
wódka 3 łyżek stołowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
przyprawa "5 przypraw" 0.25 łyżek deserowych
sól 0.5 łyżek deserowych
kompot z liczi 1 szklanek
vegeta 0.5 łyżek deserowych
ketchup 2 łyżek stołowych
ocet 3 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Mięso pokrajać w kawałki o wymiarach 3 x 4 i 1 /2 cm. Każdy kawałek naciąć z jednej strony w kratkę o szerokości 1 cm. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso, dokładnie wymieszać ręką, odstawić na 30 min w temperaturze pokojowej. Owoce liczi osączyć, przeciąć na pół, sok wymieszać z pozostałymi składnikami sosu z liczi. Mięso przełożyć do sita, osączyć. Roztrzepać jajo w misce, przełożyć do niej mięso, wymieszać. Obtoczyć wieprzowinę w mące ziemniaczanej, strzepać nadmiar, odłożyć na talerz. Garnek lub rondel postawić na dużym ogniu, wlać 4 szklanki oleju, po 5 min sprawdzić temperaturę. Połowę mięsa kłaść pojedynczo w gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor przełożyć do cedzaka. Smażyć drugą połowę. Metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z oleju, olej mocno rozgrzać, wsypać przesmażone mięso, smażyć na ciemnozłoty kolor, przelać olej z mięsem do cedzaka ustawionego na garnku. Łyżkę oleju wlać na gorącą patelnię, dodać czosnek, smażyć do zrumienienia, czosnek wybrać. Wlać alkohol i zamieszany sos, mieszając doprowadzić do zagotowania. Dodać liczi, mieszając zagotować, spróbować, w razie potrzeby doprawić solą, cukrem lub octem. Wlać olej sezamowy, zamieszać. Dodać usmażone kawałki mięsa, wymieszać. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 6-8 osób - z ryżem i zupą

Uwagi:

wódka lub wino białe wytrawne, olej sezamowy lub inny

Marynata: łyżki sosu sojowego 1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina 1/4 łyżeczki "pięciu przypraw" lub cynamon 1/2 łyżeczki soli

Sos z liczi: soku z kompotu liczi 1/2 łyżeczki "Jarzynki" lub "Vegety" 2 łyżki keczupu 3 łyżki octu (5%) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: edl26

Data: 2008-12-11

liczi ten owoc ma taki fajny smak a z mięsem jakoś sobie nie wyobrażam i coś za bardzo skomplikowany jak na 25minut?

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER