Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Wieprzowina na ostro

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 15 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wieprzowina 15 dekagramów
cykoria 25 dekagramów
pieczarka 3 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
papryka czerwona marynowana 3 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 0.7 łyżek stołowych
woda 1.5 łyżek stołowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
wino białe wytrawne 1 łyżek stołowych
glutasól 0.5 łyżek deserowych
ocet 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
dymka 2 łyżek deserowych
czosnek 2 łyżek deserowych
imbir 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką wody. Wieprzowinę pokrajać w 5 cm paski o grubości zapałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną z wodą, odstawić na 15 min. Cebulę pokrajać wzdłuż na 4 części, każdą rozdzielić na listki. Cykorię oczyścić, odciąć nasady i zwiędłe liście, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, pokrajać w paski długości i grubości mięsa. Wymieszać składniki sosu przyprawowego, odstawić. Olej wlać na gorącą patelnię, mocno rozgrzać na dużym ogniu, włożyć mięso, mocno mieszając smażyć minutę, dodać grzyby, mieszając smażyć ok. 30 sek, wsypać cykorię, smażyć 30 sek stale mieszając. Dodać marynowaną paprykę, zamieszać, wlać wymieszany sos przyprawowy, mieszając zagotować. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-4 osób - jako danie główne, z ryżem i zupą.

Uwagi:

Grubo posiekane pieczarki i papryka marynowana

Sos przyprawowy: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki 1/2 łyżeczki glutasoli, \"Vegety\" lub \"Jarzynki\" 1 łyżka octu (5%) 1 łyżka cukru 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanej cebuli dymki 2 łyżeczki roztartego czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki wody


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER