Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Wieprzowina

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 135 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
boczek 75 dekagramów
sos sojowy 4.5 łyżek stołowych
olej według uznania
imbir 1 łyżek deserowych
wywar 1.25 szklanek
wódka 3 łyżek stołowych
cukier 1.5 łyżek stołowych
anyż gwiazdkowaty 3 sztuk

Wykonanie:

Mięso podzielić na 4 równe kawałki, włożyć do gotującej wody, gotować 5 min, odcedzić, wypłukać pod zimną wodą, osuszyć. Natrzeć ze wszystkich stron sosem sojowym, szczególnie mocno skórę, odstawić do przesuszenia. Olej mocno rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę, zmniejszyć płomień na średni, włożyć mięso i smażyć 4 min, osączyć z tłuszczu. Włożyć do płaskiego garnka, skórą do dołu, wlać zamieszany sos przyprawowy, doprowadzić do zagotowania, obracać kilkakrotnie trzymając na średnim ogniu minutę. Garnek z mięsem ustawić na wkładce do gotowania na parze, przykryć, gotować na parze aż mięso stanie się bardzo miękkie, około 2 godz. Ostrożnie wyjąć garnek, mięso przełożyć na półmisek, polać sosem z garnka. Podawać na gorąco lub na zimno. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ryżem, lub na zimno na 10 - 12 porcji, kiedy podajemy inne potrawy

Uwagi:

Świeżeży chudy boczek lub wieprzowa łopatka ze skórą, wywar lub rosół lub woda, wódka lub wytrawne białe wino,  gwiazdki anyżu lub 1/2 łyżeczki anyżu lub kopru włoskiego


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER