Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Smażona wieprzowina z warzywami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab 25 dekagramów
olej według uznania
czosnek 2 ząbki
wino białe wytrawne 3 łyżek deserowych
sos sojowy 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2.25 łyżek deserowych
olej sezamowy 1 łyżek deserowych
cukier 0.5 łyżek deserowych
pieprz według uznania
warzywo 3 szklanek
sól według uznania
chili 0.5 łyżek deserowych
woda 3 łyżek stołowych

Wykonanie:

Mięso pokrajać w plasterki o wymiarach 3 x 4 1/2 x 1/4 cm, dokładnie wymieszać ze składnikami marynaty, wlać łyżkę oleju, wymieszać, odstawić na 30 min. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą. Większą patelnię rozgrzać na dużym ogniu, wlać 3 łyżki oleju, mocno podgrzać, dodać czosnek i cebulę, mieszając smażyć 20 sekund. Posolić (1 łyżeczki), wsypać wybrane jedno lub mieszankę warzyw, posypać chilli, mieszając przez podrzucanie smażyć do miękkości około 2 minut, przełożyć do cedzaka, odstawić. Patelnię wymyć, osuszyć, mocno podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać, dodać czosnek, mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia około 20 sek. Plasterki mięsa kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć minutę, trzymając na dużym ogniu, szybko mieszać aż mięso straci różowy kolor. Wlać alkohol, dodać przesmażone warzywa, mieszając smażyć aż alkohol wyparuje. Zamieszać mąkę z wodą, wlać do patelni z mięsem i warzywami, mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 2-3 osób - z ryżem i zupą

Uwagi:

Schab lub łopatka bez kości, czosnek pokrojony w plasterki, wino lub wódka

Marynata: łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju sezamowego lub sojowego 2 łyżeczki wytrawnego białego wina lub czystej wódki 1/2 łyżeczki cukru szczypta pieprzu

Warzywa: 3 szklanki wybranych warzyw: sałata pokrajana w 5 cm paski szpinak pokrajany w 5 cm paski cukinia lub świeży ogórek przecięty wzdłuż na pół i pokrajany w 1/2 cm ukośne paski pieczarki pokrajane w 1/2 cm plasterki mała marchew pokrajana w słupki grubości zapałki, obgotowana 1 cebula pokrajana w piórka mały por (biała część) pokrajany w paski 3 łyżki oleju 1 roztarty ząbek czosnku 1 łyżeczki soli 1/4 - 1/2 łyżeczki przyprawy chilli lub ostrej papryki (dowolnie) 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER