Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Smażona wieprzowina z sosem octowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
łopatka wieprzowa bez kości 0.5 kilogramów
olej 4 szklanek
mąka pszenna 3 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
wino białe wytrawne 1 łyżek stołowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
sól 0.5 łyżek deserowych
jajka 1 sztuk
ocet winny 3 łyżek stołowych
cukier 3 łyżek stołowych
wywar 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 0.5 łyżek deserowych

Wykonanie:

Składniki sosu wymieszać, odstawić. Mięso pokrajać w kostkę o boku 3 cm, starannie wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić na 30 min. Kostki mięsa obtoczyć w mące. 4 szklanki oleju wlać do rondelka lub garnka, rozgrzać na dużym ogniu po 4-5 min sprawdzić temperaturę. Połowę mięsa włożyć w gorący olej, zamieszać aby rozdzielić kostki smażyć na jasnozłoty kolor, wybrać i przełożyć do cedzaka. Smażyć pozostałe mięso. Metalowym sitkiem usunąć zanieczyszczenia z oleju, olej rozgrzać (około 3 min), sprawdzić temperaturę, włożyć mięso, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać, osączyć. Patelnię mocno podgrzać na dużym ogniu, wlać łyżkę oleju, włożyć czosnek, mieszając smażyć 15 sek, zamieszać sos, wlać na patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia. Wlać olej sezamowy, zamieszać, dodać mięso, starannie wymieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Potrawę podawać na gorąco. Proporcje: dla 3-4 osób - z ryżem i warzywami

Uwagi:

Marynata: 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki soli 1 jajo

Sos octowy: 3 łyżki winnego lub owocowego octu (8%) 3 łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki wywaru I lub 2 łyżki wody 2 1/2 łyżeczki "Jarzynki" lub "Vegety" 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER