Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Słodko-kwaśna wieprzowina

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
karkówka 1 kilogramów
ananas 1 szklanek
sok z kompotu 0.5 szklanek
papryka 1 sztuk
marchew 0.5 szklanek
cebula 1 sztuk
mąka ziemniaczana według uznania
olej według uznania
czosnek 1 ząbki
sól według uznania
wódka 2 łyżek stołowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
sos sojowy 1.5 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
ketchup 3 łyżek stołowych
ocet 2 łyżek stołowych
vegeta 0.5 łyżek deserowych
cukier 2 łyżek stołowych
woda 0.25 szklanek

Wykonanie:

Mięso pokrajać w kostkę o boku 2-3 cm, włożyć do miski dodać składniki marynaty, wymieszać drewnianą łyżką lub ręką, odstawić na 1 godz. lub wstawić do lodówki aż do czasu przyrządzenia. Paprykę pokrajać w 2 cm kostkę, cebulę pokrajać wzdłuż na 4 części, rozdzielić na listki. Składniki słodko-kwaśnego sosu starannie wymieszać z sokiem z kompotu. Marchewkę gotować przez minutę, przelać zimną wodą. Mięso pokrajane w kostkę obtoczyć w mące ziemniaczanej, strzepać nadmiar, ułożyć na dużym talerzu lub na tacy. Około 4 szklanek oleju wlać do garnka lub rondla, podgrzać na dużym ogniu przez 5 min. Sprawdzić temperaturę nakłuwając wykałaczką. Połowę kostek mięsa kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor, wybierając po kostce mięso przekładać do cedzaka wstawionego do miski. Smażyć drugą połowę. Metalowym sitkiem usunąć zanieczyszczenia z oleju, olej mocno podgrzać, sprawdzić temperaturę, włożyć wszystkie kostki mięsa, smażyć około 5 min na ciemnozłoty kolor, przelać na cedzak, osączyć mięso z oleju. Dwie łyżki oleju wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek mieszając smażyć 10 sek, wsypać cebulę, smażyć 30 sek ciągle mieszając dodać marchewkę i paprykę, dalej mieszając smażyć 30 sek, osolić, zamieszać, przełożyć na talerz. Patelnię wypłukać, osuszyć rozgrzać na dużym ogniu, wlać łyżkę oleju, podgrzać, dodać wódkę cały czas mieszając dodawać kawałki ananasa i smażyć 30 sek, wlać zamieszany sos, gotować mieszając do zgęstnienia. Włożyć mięso i warzywa do sosu, starannie wymieszać, dodać oleju sezamowego, zamieszać. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 6-8 osób - jako danie główne, z ryżem, z dodatkiem zupy

Uwagi:

osączony ananas z kompotu, marchew lub pędy bambusa pokrojone w plasterki

Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka czystej wódki 1 jajo 1/2 łyżeczki soli

Słodko-kwaśny sos: 3 łyżki keczupu 2 łyżki octu (5%) 2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki "Jarzynki" lub "Vegety" 2 łyżki cukru 1/4 szklanki wody sól do smaku


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER