Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Kaczka nadziewana jabłkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kaczka 1.5 kilogramów
ziemniak 60 dekagramów
jabłko 62 dekagramów
smalec 1 łyżek stołowych
majeranek 2 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
borówka według uznania
liście sałaty według uznania
natka pietruszki według uznania

Wykonanie:

Kaczkę umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą, połową majeranku i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Ziemniaki obrać, umyć i jeśli są duże, przekroić na pół. Jabłka (60 dag.) obrać , pokroić na ćwiartki lub ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych i posypać pozostałym majerankiem. Kaczkę wypełnić jabłkami, zaszyć,przełożyć do brytfanny posmarować smalcem i obłożyć ziemniakami. Kaczkę i ziemniaki lekko posypać solą i pieprzem.Piec 1 1/2 godz. w piekarniku początkowo nagrzanym do temp. 200-250 st.C i kilkakrotnie podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień. Po upieczeniu wyjąć jabłka, a kaczkę podzielić na porcje i ułożyć na półmisku, formując w kształt tuszki. Kaczkę obłożyć jabłkami i pieczonymi ziemniakami. Przybrać jabłkiem z borówkami, gałązkami natki pietruszki i liśćmi sałaty.

Uwagi:

Jabłka złote lub szare renety, antonówki


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: misis

Data: 2011-12-26

ok

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER