Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pikantna wieprzowina lub wołowina

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wieprzowina bez kości 1 kilogramów
oliwa 4 łyżek stołowych
cebula 3 sztuk
czosnek 2 ząbki
pomidor 2 sztuk
ryż brązowy 1.5 sztuk
szafran według uznania
sól 1 łyżek deserowych
pieprz 0.5 łyżek deserowych
chili 0.25 łyżek deserowych
goździk 1 sztuk
Cynamon według uznania
rosół 1 szklanek
ziemniak 3 sztuk
orzeszki ziemne łuskane 4 łyżek stołowych
śmietana 4 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

Cebulę i czosnek smażyć na rozgrzanym oleju przez 5 min., często mieszając. Po kolei dodawać ryz i mięso; smażyć na dużym ogniu, aż się zrumienią. Pomidory, szafran, sól, pieprz, chili·, goździki, cynamon i zalać rosołem. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 45 min. - ziemniaki, dusić dalsze 15 min. - orzechy, banany lub jabłka, śmietanę i cukier, zamieszać, dusić jeszcze przez 15 min. Podawać ze świeżym białym pieczywem i zieloną sałatą. Proporcje dla 4-5 osób

Uwagi:

Kuchnia Boliwijska

1 kg lub 1.2 kg wieprzowiny pokrajanej w kostkę, oliwa lub olej jadalny, posiekana cebula, roztarty czosnek, pomidory sparzone, obrane i posiekane, rosół lub woda z kostką rosołową, ziemniaki obrane, pokrajane w ćwiartki, zmielone orzeszki ziemne lub orzechy włoskie (dowolnie)


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER