Użytkowników online: 19
kulinaria
« Powrót  

Kotlety schabowe z saragossy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab 1.25 kilogramów
mąka według uznania
oliwa 4 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
czosnek 0.5 łyżek deserowych
liście laurowe 1 sztuk
pomidor 3 sztuk
szynka wędzona 5 dekagramów
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
jajko na twardo 1 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
oliwka czarna 12 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Formować kotlety o grubości około 2,5 cm, zbić, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obrumienić na oliwie po obu stronach. Wyłożyć na półmisek, nakryć, na patelnię kłaść cebulę, czosnek oraz listek laurowy i smażyć na słabym ogniu przez 5 min., dopóki cebula nie będzie miękka. Dodać krajane pomidory i szynkę. Dusić na wolnym ogniu, często mieszając, by większa część płynu wyparowała, a całość uzyskała konsystencję piure. Masę przełożyć następnie do żaroodporne go naczynia, wlać wino i wodę, wrzucić drobno posiekane jajo, nać pietruszki, pokrojone na pół oliwki i zagotować. Z kolei dodać mięso i wymieszać z sosem. Przykryć dokładnie i dusić na słabym ogniu przez około 40 min. Kotlety polać sosem na półmisku.

Uwagi:

szynka wędzona chuda


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER