Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Chrupiąca wieprzowina w sosie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab bez kości 15 dekagramów
cebula 0.5 sztuk
pieczarka 3 sztuk
imbir 0.5 łyżek deserowych
czosnek 1 łyżek deserowych
olej 3 szklanek
sól 0.5 łyżek deserowych
glutasól 0.5 łyżek deserowych
vegeta 0.5 łyżek deserowych
wino białe wytrawne 1.5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2.5 łyżek stołowych
sos sojowy 1.5 łyżek stołowych
ocet 1 łyżek deserowych
woda 8 łyżek stołowych

Wykonanie:

Mięso pokrajać w cienkie kwadraty o boku 4 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min. Do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęste ciasto. Wymieszać składniki sosu przyprawowego. Olej wlać na gorącą patelnię, mocno rozgrzać na dużym ogniu (sprawdzić temperaturę). Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo w gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie.) Osączyć, przełożyć na talerz, smażyć pozostałe mięso. Metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju, trzymać w cieple. Wlać 2 łyżki oleju na czystą patelnię, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek, wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia. Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek, podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z ryżem

Uwagi:

Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozetrzeć

Marynata: 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki" 1/2 łyżeczki wytrawnego białego wina lub czystej wódki

Ciasto: 2 łyżki mąki ziemniaczanej woda Sos przyprawowy: 1 1/2 łyżki sosu sojowego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki glutasoli; "Vegety" lub "Jarzynki" 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki 1 łyżeczka octu 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 łyżek wody


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Ewelosa

Data: 2008-12-11

a co to ta glutasola?

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER