

» Kontakt
» O nas
» Napisali o nas
» Informacje Kulinarne
» Nowości na rynku AGD
» Feng Shui a Zdrowie
» Inspiracje
» Artykuły
» Lista składników
» Najczęściej wyszukiwane
» Konkurs 2008
» Konkurs 2009
» Reklama Behawioralna
» Zareklamuj się u nas!
» Polecamy portale
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]

Chrupiąca wieprzowina w sosie








Oceń przepis





Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Ilość ocen: 5
Składnik ![]() |
Logo | Ilość | Czego |
schab bez kości | 15 | dekagramów | |
cebula | 0.5 | sztuk | |
pieczarka | 3 | sztuk | |
imbir | 0.5 | łyżek deserowych | |
czosnek | 1 | łyżek deserowych | |
olej | 3 | szklanek | |
sól | 0.5 | łyżek deserowych | |
glutasól | 0.5 | łyżek deserowych | |
vegeta | 0.5 | łyżek deserowych | |
wino białe wytrawne | 1.5 | łyżek stołowych | |
mąka ziemniaczana | 2.5 | łyżek stołowych | |
sos sojowy | 1.5 | łyżek stołowych | |
ocet | 1 | łyżek deserowych | |
woda | 8 | łyżek stołowych |
Wykonanie:
Mięso pokrajać w cienkie kwadraty o boku 4 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min. Do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęste ciasto. Wymieszać składniki sosu przyprawowego. Olej wlać na gorącą patelnię, mocno rozgrzać na dużym ogniu (sprawdzić temperaturę). Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo w gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie.) Osączyć, przełożyć na talerz, smażyć pozostałe mięso. Metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju, trzymać w cieple. Wlać 2 łyżki oleju na czystą patelnię, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek, wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia. Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek, podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z ryżem
Uwagi:
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozetrzeć
Marynata: 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki" 1/2 łyżeczki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
Ciasto: 2 łyżki mąki ziemniaczanej woda Sos przyprawowy: 1 1/2 łyżki sosu sojowego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki glutasoli; "Vegety" lub "Jarzynki" 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki 1 łyżeczka octu 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 łyżek wody
Kategorie do których ten przepis należy:
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
» Kuchnia Bułgarska [15]
» Kuchnia Chińska [212]
» Kuchnia Meksykańska [53]
» Kuchnia Włoska [293]
» Kuchnia Węgierska [101]
» Kuchnia Czeska [9]
» Kuchnia Grecka [43]
» Kuchnia Francuska [162]
» Kuchnia Tajlandzka [5]
» Kuchnia Indonezyjska [11]
» Kuchnia Turecka [14]
» Kuchnia Indyjska [16]
» Kuchnia Portorykańska [34]
» Kuchnia Jamajki [38]
» Kuchnia Wenezuelska [2]
» Kuchnia Japońska [9]
» Kuchnia Brazylijska [29]
» Kuchnia Austriacka [29]
» Kuchnia Angielska [69]
» Kuchnia Pakistańska [1]
» Kuchnia Libańska [6]
» Kuchnia Polska [1329]
» Kuchnia Słowacka [3]
» Kuchnia Staropolska [115]
» Kuchnia Rosyjska [0]

