Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Zając w śmietanie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
zając 1 sztuk
słonina 10 dekagramów
tłuszcz 6 dekagramów
mąka 2 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
sól według uznania
woda 3 szklanek
ocet 1 szklanek
cebula 2 sztuk
liście laurowe 1 sztuk
pieprz ziarnisty 7 sztuk
jałowiec 7 sztuk

Wykonanie:

Przygotować zalewę. zagotować wodę z oczyszczoną i po. krojoną cebulą oraz z przyprawami, a gdy ostygnie połączyć z octem. Do tej zalewy włożyć na 2-4 dni mięso zająca, trzymać w chłodnym miejscu. Przed przyrządzeniem mięso wyjąć, osuszyć w ściereczce, zdjąć z niego starannie błony i naszpikować słoniną, po czym posolić. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, obrumienić na nim comber i udka, wlać wodę. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru mięso wyjąć a sos podprawić śmietaną zmieszaną z mąką, zagotować. Podawać mięso polane sosem. Uwaga. Dla ładniejszego koloru można sos wymieszać z odrobiną karmelu.

Uwagi:

Comber i udka z 1 zając

Zalewa: 1 szklanka 6-procentowego octu 2 szklanki wody 2 duże cebule 1 listek laurowy 7 ziaren pieprzu 7 ziaren jałowca


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER