Użytkowników online: 22
kulinaria
« Powrót  

Gulasz z zająca

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pieprz według uznania
sól według uznania
liść laurowy 1 sztuk
rodzynki według uznania
czosnek 4 ząbki
oliwa 0.25 szklanek
woda 0.5 litrów
goździk 2 sztuk
sok pomidorowy 1 szklanek
cebula 2 sztuk
zając 1 sztuk
cukier według uznania

Wykonanie:

1. Kawałki zająca włożyć do żaroodpornego naczynia lub do brytfanny ze szczelnym przykryciem.
2. Pozostałymi składnikami polać zająca.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (150o C) i piec pod przykryciem przez kilka godzin (czym dłużej zając się piecze tym smaczniejszy), kilkakrotnie zamieszać. W razie potrzeby dolać 1/4 szklanki wody. Można także w czasie pieczenia wlać 1/2 szklanki białego lub czerwonego wytrawnego wina.
4. Sos przetrzeć przez sito.
5. Kawałki mięsa ułożyć na gorącym, półmisku, polać sosem.
6. Podawać z ziemniakami puree lub ze świeżym białym pieczywem i zieloną sałatą.

Proporcja dla 6-8 osób

Uwagi:

zając sprawiony, podzielony na parę części (w ten sposób można przyrządzić również wołowinę i cielęcinę; małe cebulki, posiekane ząbki czosnku, kilka rodzynków lub suszonych śliwek, oliwa lub olej jadalny, liść laurowy pokruszony


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: ibeata

Data: 2008-12-11

Trochę dziwny , ale na pewno dobry

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER