Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Kurczak w folii

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
udko z kurczaka 1 kilogramów
słonina 25 dekagramów
dymka 6 sztuk
imbir 1 łyżek deserowych
wódka 2 łyżek deserowych
olej sojowy 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek deserowych
sos ostrygowy 1 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek deserowych
pieprz 0.25 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 1.5 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki

Wykonanie:

Skórę i kostki usunąć z udek, mięso pokrajać na kawałki o wymiarach 3 x 4 i 1/2 cm. Przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać ręką, wstawić do lodówki na noc. Dwie godziny przed przyrządzeniem wyjąć. Słoninę lub boczek pokrajać na 24 - 30 kwadratów o boku 3 cm. Od cebulek odkroić szczypior - 3 cm przy cebulce. Każdą przeciąć wzdłuż na pół, rozdzielić. Folię aluminiową pociąć na kwadraty o wymiarach 9 cm. Plasterki słoniny położyć pośrodku folii, ułożyć na nich po kawałku kurczaka i cebulki dymki, przykryć drugim plasterkiem słoniny. Folię złożyć w trójkąt, wolne brzegi zwinąć w wąski rulon (1/2 cm), mocno przycisnąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 °C. Zwinięte kawałki kurczaka ułożyć jedną warstwą na blasze o niskich bokach. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 15 min. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 10-12 osób, na przystawkę


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER