Użytkowników online: 47
kulinaria
« Powrót  

Kurczak w cytrynie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kurczak 2 kilogramów
olej 3 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1.5 łyżek deserowych
woda 1 łyżek stołowych
dymka 8 sztuk
czosnek 2 ząbki
imbir 2 łyżek deserowych
wódka 1 łyżek stołowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
sól według uznania
cytryna 2 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
wywar 1.5 szklanek

Wykonanie:

Wypatroszonego kurczaka wypłukać, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać w dużej misce, włożyć kurczaka, natrzeć marynatą z wierzchu i od wewnątrz, odstawię na 2-3 godz. obracając kilkakrotnie. Kurczaka osączyć, pozostałą marynatę odstawię. Zetrzeć skórkę z cytryn, wycisnąć sok z 1 1/2 cytryny, zostawiając połowę do przybrania potrawy. Startą skórkę i sok z cytryny wymieszać z cukrem i wywarem i odstawić. Obrane cebulki pokrajać na 2-4 części, rozpłaszczyć lekkim uderzeniem tłuczka. Czosnek posiekać i rozetrzeć. Do płaskiego szerokiego garnka wlać 3 łyżki oleju, rozprowadzić po dnie, mocno podgrzać na dużym ogniu. Włożyć kurczaka, zmniejszyć płomień, obrumienić ze wszystkich stron po czym wyjąć i przełożyć na talerz. Do oleju w garnku dodać cebulę, czosnek i imbir, mieszając smażyć przez 20 sek. Wlać odstawioną marynatę do składników sosu cytrynowego, zamieszać, wlać do aromatycznych warzyw w garnku, doprowadzić do wrzenia, włożyć kurczaka, przykryć i dusić na małym ogniu około 40 min, obracając kilkakrotnie. Po nakłuciu udka wykałaczką, sok winien być przezroczysty. (Dusić dalsze kilka minut po pokazaniu się różowego soku). Miękkiego kurczaka wyłożyć na talerz i posmarować olejem sezamowym lub sojowym. Przestudzonego kurczaka podzielić na bardzo małe kawałki ("na ząbek"), ułożyć na półmisku, przykryć, trzymać w cieple. Sos z garnka przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić łyżkę¦ wody. Mieszając sos wlać mąkę z wodą, mieszać do zgęstnienia i zagotowania. W razie potrzeby doprawić sokiem z cytryny lub cukrem. Kurczaka polać gorącym sosem, przybrać plasterkami cytryny, podawać natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ryżem, z potrawą z warzyw i zupą

Uwagi:

olej sezamowy lub sojowy, wódka, winiak lub brandy,


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER