Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Kaczka w piwie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 140 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kaczka 2 kilogramów
piwo ciemne 2 szklanek
sól 3 łyżek deserowych
wódka 1.5 łyżek stołowych
glutasól 0.5 łyżek deserowych
vegeta według uznania
dymka 1 sztuk
imbir 1 łyżek deserowych
pieprz 0.25 łyżek deserowych

Wykonanie:

Oczyszczoną kaczkę włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 min, zebrać szumowiny, dodać 1/2 łyżeczki soli, wódkę, cebulę dymkę, imbir i pieprz, zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu 1 godz. Wyjąć kaczkę, wystudzić, pokrajać w małe kawałki, włożyć do żaroodpornej miski. Zebrać tłuszcz z wywaru, usunąć imbir i cebulę. Odmierzyć szklankę wywaru i wlać do miski z kawałkami kaczki, przyprawić 1/2 łyżeczki soli i glutasoli lub substytutem, wlać piwo, przykryć. Gotować na parze na dużym ogniu 1 1/2 godz. Podawać potrawę na gorąco. Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z ryżem lub makaronem


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER