Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Kaczka na czerwono

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 200 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kaczka 2.5 kilogramów
dymka 3 sztuk
imbir 4 sztuk
cebula 1 sztuk
sól 0.5 łyżek deserowych
sos sojowy 6 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
wódka 0.25 szklanek

Wykonanie:

Osuszyć kaczkę, włożyć piersią do dołu do dużego, płaskiego garnka lub brytfanny, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min, odlać około 1/4 płynu. Dodać cebulę dymkę, imbir, sól, sos sojowy i miód przykryć i gotować na małym ogniu 1 godz. obracając ptaka dwa razy. Wlać wódkę, gotować dalsze 45 min. Ugotowaną kaczkę przełożyć na deskę, podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, trzymaę w cieple. Sos z brytfanny przecedzię do rondla, postawię na dużym gazie, gotować do wyparowania ľ płynu. Kaczkę zalać sosem. Proporcje: dla 6 osób - jako danie główne, z ryżem i zupą

Uwagi:

Dymka pokrojona w kostkę, mała cebula posiekana, 4 plasterki świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku, wódka lub wino wytrawne


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER