Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Galaretka z kwaśnego mleka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 15 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mleko zsiadłe 1 litrów
żelatyna 2,5 dekagramów
cukier 12 dekagramów
poziomka 0.5 litrów

Wykonanie:

Zsiadłe mleko rozmącić starannie na gładką masę, wymieszać z cukrem. Można też dodać trochę skórki cytrynowej lub rozgniecione poziomki, albo truskawki; można też leguminę tę sporządzić z samego mleka z wanilią. Żelatynę opłukać w zimnej wodzie; do garnuszka nalać 1/2 szklanki wrzącej wody, włożyć do niej żelatynę białą i czerwoną, i, mieszając ciągle łyżeczką, rozpuścić ją dokładnie. Żelatynę tę wlać natychmiast do mleka i wymieszać starannie ubijając przez 10 minut. Leguminę wlać do kompotierki, ostudzić. Najlepiej leguminę sporządzić na noc i przechować w zimnym miejscu do następnego dnia.

Uwagi:

2 dag żelatyny białej i kawałek żelatyny czerwone, poziomki lub truskawki


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER