Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Bakłażan duszony z soczewicą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
soczewica (sucha) 150 gramów
bakłażan 350 gramów
czerwona cebula 1 sztuk
ostra czerwona papryka 1 sztuk
pietruszka 0,5 pęczek
oliwa 3 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Gotujemy soczewicę, aż będzie miękka (ok. 18 min), solimy ją pod koniec gotowania). Bakłażana kroimy w niedużą kostkę, posypujemy 2 łyżeczkami soli, mieszamy, by sól oblepiła wszystkie kawałki i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, z papryki usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i paprykę, aż cebula lekko się zrumieni. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Dusimy ok. 7-10 min, aż zmięknie. Dodajemy ugotowaną soczewicę, wszystko razem dusimy jeszcze minutę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy.

Autor: natassja

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER