Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Racuszki z jabłek

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jabłka 3 sztuk
mąka kukurydziana 3 łyżek stołowych
piwo jasne 2 łyżek deserowych
białka 1 sztuk
mąka pszenna 0,3 szklanek
olej 6 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
cukier 0,5 szklanek

Wykonanie:

Obrane jabłka pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek oprószyć mąką, białko lekko ubić. Do mąki kukurydzianej dodać białko, piwo i tyle maki pszennej, by ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Wyrobić łyżką lub mikserem. Jabłka maczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym.
Do rondelka włożyć masło, dodać cukier oraz 1-2 łyżki wody. Rozpuścić podgrzewając i potrząsając rondelkiem nie mieszać). Włożyć racuszki i skropić zimna woda, by karmel przestał się gotować i mógł stężeć. Racuszki podawać gorące.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER