Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Sernik amaretto

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 110 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 150 gramów
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 4 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
masło 125 gramów
jajka 5 sztuk
serek mascarpone 250 gramów
serek śmietankowy 500 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
likier amaretto 7 łyżek stołowych
ciasteczka amarettini 50 gramów
płatki migdałowe 50 gramów
cukier puder 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Z przesianej mąki, 75g cukru, 2 łyżeczek cukru waniliowego, proszku do pieczenia, soli oraz pokrojonego masła zagnieść kruszonkę. Przełożyć do natłuszczonej średniej wielkości tortownicy, docisnąć i schłodzić.
Utrzeć jajka, stopniowo dodając pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Utrzeć mascarpone z serkiem, budyniem oraz likierem. Połączyć z masą jajeczną i wyłożyć na ciasto.
Odłożyć kilka ciasteczek, a pozostałe pokruszyć. Wszystkimi ciasteczkami oraz płatkami migdałowymi posypać masę serową. Piec ok. 70 minut w 175 stopniach, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER