Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Budyń orzechowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
orzechy włoskie 12 dekagramów
białko 6 sztuk
żółtko 6 sztuk
bułka tarta 1 łyżek deserowych
cukier 10 dekagramów
masło 1 dekagramów
słodzik według uznania
sorbet cytrynowy 4 dekagramów

Wykonanie:

Wyłuskać orzechy, zetrzeć. Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Ubić pianę, wymieszać lekko z utartymi żółtkami, orzechami i bułką tartą. Masę wyłożyć do przygotowanej formy budyniowej, formę zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45-50 min. Formę wyjąć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić dookoła ścian, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje i podać. Budyń orzechowy może być wydany na gorąco lub po oziębieniu. Podawać z sosem z wina lub sosem waniliowym.

Uwagi:

orzechy włoskie lub laskowe rumieniowe


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER