Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Rozeta z serem i szynką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mleko 200 mililitrów
mąka 400 gramów
drożdże 21 gramów
sól 1 łyżek stołowych
cukier 0,5 łyżek deserowych
masło 80 gramów
twarożek ziołowy 200 gramów
śmietana 1 łyżek stołowych
szynka wędzona w plastrach 200 gramów
ser gouda 100 gramów
natka pietruszki 4 gałązki

Wykonanie:

Rozpuścić drożdże w lekko podgrzanym mleku. Przesianą mąkę wymieszać z solą oraz cukrem. Dodać mleko z drożdżami oraz pokrojone miękkie masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
wymieszać twarożek ze śmietaną, szynkę pokroić w małą kostkę, ser zetrzeć na grubej tarce. Oczyszczone listki natki kilka odłożyć, a resztę drobno posiekać.
Ponownie zagniecione ciasto, rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Ziołowy twarożkiem posmarować wierzch, następnie ułożyć szynkę, starty żółty ser oraz natkę i zrolować ciasto zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić na plastry o szerokości 3 cm. Tortownice średniej wielkości posmarować tłuszczem i ułożyć na niej krążki jeden obok drugiego. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut. Piec 30 minut w 200 stopniach. Całość udekorować odłożoną natką pietruszki i podawać na gorąco lub zimno.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER