Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Sernik pod miodową polewą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 110 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
margaryna 300 gramów
mąka 250 gramów
cukier 325 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 4 sztuk
sól 2 szczypta
ser mielony 750 gramów
miód 2 łyżek stołowych
budyń waniliowy 1 sztuk
śmietana kremowa 100 gramów
płatki migdałowe 60 gramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
listki mięty według uznania

Wykonanie:

Z przesianej mąki, 100g margaryny, szczypty soli, 75g cukru, cukru waniliowego i 1 jajka zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąka blacie na koło o średnicy 34 cm. Przełożyć do natłuszczonej olejem średniej wielkości tortownicy. Podnieść brzegi na wysokość 4 cm.
Utrzeć 100g margaryny na gładfką masę ze 150g cukru, 3 żółtkami, twarogiem oraz budyniem. Ubić białka ze szczypta soli na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą twarogową. Całość przełożyć na ciasto w tortownicy. Piec sernik ok. 40 minut w175 stopniach.
Podgrzewać w garnku miód ze 100g margaryny, 100g cukru i kremówkę, co jakiś czas mieszając. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać płatki migdałowe. Wyłożyć masę na ciasto i piec jeszcze 20 minut. Udekorować sernik cukrem pudrem oraz listkami mięty.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER