Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Czekoladowa babka z marcepanem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czekolada mleczna 300 gramów
likier migdałowy 1 łyżek stołowych
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 4 sztuk
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 3 łyżek deserowych
mleko 5 łyżek stołowych
kulki marcepanowe 4 sztuk
marcepany 4 sztuk
Tłuszcz kokosowy 25 gramów
margaryna 250 gramów

Wykonanie:

Posiekać 100g czekolady. Utrzeć miękką margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, kolejno dodając jajka. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem i likierem dodawać do masy jajecznej. Całość wymieszać z posiekaną czekoladą. Wyłożyć połowę ciasta do natłuszczonej i posypanej mąka formy o pojemności 2 l. Przekroić 3 marcepany wzdłuż na pół i ułożyć na cieście. Pozostałą część ciasta wyłożyć na wierzch. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić ciasto jeszcze na 15 minut i wyjąć delikatnie z formy.
200g czekolady posiekać razem z tłuszczem kokosowym lub masłem śmietankowym i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić na 10 minut do przestudzenia i polać ciasto. Odstawić na 60 minut.
Jednego marcepana pokroić na grube plastry, kulki marcepana przepołowić i ozdobić nimi ciasto.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER