Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Czekoladowy tort

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
żółtka 5 sztuk
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
białka 5 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 175 gramów
śmietana kremowa 300 mililitrów
polewa z gorzkiej czekolady 150 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz 5 łyżkami ciepłej wody na puszystą pianę. Ubić białka z solą na sztywną pianę i wyłożyć na masę żółtkową. Całość oprószyć mąka i wymieszać. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki.
Zagotować śmietanę. Posiekana polewę rozpuścić w śmietanie. Krem włożyć na noc do lodówki, następnie ubić na sztywno.
spód ciasta posmarować 2/3 kremu i przykryć drugim plackiem. Reszta kremu posmarować wierzch tortu, oprószyć kakao i cukrem pudrem. Udekorować różyczkami z bitej śmietany i jajeczkami z czekolady.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER